”Pitää olla toiminnanvapaus ja tavoitteet. Jos niitä ei ole, asiantuntija turhautuu.”

Yksi ryhmä istuu Kakussa. Toinen ryhmä Sakossa. Kolmas kokoontuu Tutkinta-huoneen vieressä, neljäs lähellä nurkan takana ristikkoikkunan alla. Viides ryhmä on vallannut eristyssellin.

Ympäristö ei tunnu haittaavan intensiivisyyttä. Keskustelu käy vilkkaana, ja ilmassa lentää ideoita, mielipiteitä ja intoa. Eristysselliläiset pitää jopa erikseen hakea tyrmästään – ei siksi, etteivät pääsisi itsekin, vaan siksi, että heidän juttunsa jatkuvat yliajalle.

On Innomanin strategiapäivä.

Innomanin eri puolella Suomea työskentelevät eri alojen asiantuntijat ovat kokoontuneet entisen Katajanokan vankilan tiloihin jakamaan keskenään osaamistaan, ideoimaan uutta ja hakemaan ennakkoluulottomia näkökulmia. Erilaisuuden ja poikkitieteellisen osaamisen synnyttämä kipinä näyttää syttyneen.

Sakko-huoneessa pohtimassa Mika ja Venla. © Innoman / Osmo Lassila
Tutkinnan oven edessä Anton ja Tuulamaria. © Innoman / Osmo Lassila
Ristikon valossa Esa (vas.), Pekka ja Jyrki. Läppäriä nostaa Jyrkin taakse piiloon jäänyt Leena. © Innoman / Osmo Lassila

 

Kakku-huoneessa Tarja ja Tero. © Innoman / Osmo Lassila

 

Ryhmätyön tulokset palataan purkamaan Kakkuun, Katajanokan vankilan entiseen keittiöön.

Tehtävänä on ollut miettiä, mitä Innoman on vuonna 2020 ja miten se tehdään. Millainen työnantaja Innoman tuolloin on? Miten se saavutetaan? Mikä tekee Innomanin yritykseksi, johon asiantuntijat haluavat tulla töihin ja jossa viihdytään ja samalla menestystään?

© Innoman / Osmo Lassila
© Innoman / Osmo Lassila

 

© Innoman / Osmo Lassila
© Innoman / Osmo Lassila
© Innoman / Osmo Lassila

 

”Jos osaajat turhautuvat, yritys kuolee”

Poikkeavista ammatillisista profiileista, kirjavista koulutustaustoista, erilaisista mielenkiinnonkohteista ja hajallaan asumisesta huolimatta vastauksissa erottuu ”innomanilainen henki”. Ryhmä toisensa jälkeen nimittäin kuvaa samoja asioita vuoden 2020 tavoitteeksi:

  • Innomanille tullaan siksi, että asiantuntijalle on tärkeää saada toteuttaa asiantuntemustaan ja kasvattaa sitä koko ajan. Tämä on kaiken perusta, sillä jos osaajat turhautuvat, silloin yritys kuolee.
  • Asiantuntija on vahvimmillaan, kun hän tietää tavoitteen, jota kohti mennään, ja raamit, joissa voi toimia, ja sen jälkeen on vapaus toimia melko itseohjautuvasti.
  • Keskeistä on vapaus tehdä virheitä. Yritys, jossa ei voi yrittää ja erehtyä, kuolee. ”Mutta kun uskallamme kysyä toisiltamme ja opimme yhdessä, on mahdollisuus löytää isoja juttuja.”
  • Ja loppu on enää tekemistä. ”Tekemällä työtä pääsemme tavoitteisiin.”

Keskustelu viestii, että juuri tämän vuoksi Innomaniin on tultukin. Jokaisella on oma osaamisalueensa ja vahva asiantuntijaprofiilinsa. Omaa osaamista halutaan syventää mutta samalla myös laajentaa. Siihen tarvitaan rohkeaa osaamisten sekoittamista, kykyä ottaa riskejä, uskallusta antaa asiantuntijoille vapautta ja suurta määrää yrittäjämäistä henkeä kaikille innomanilaisille.

Keskeisenä työnantajavisiona koko porukka näkeekin, että nopeasti laajentuneen yrityksen on pidettävä erityinen huoli siitä, että yrityksen rakenteet mahdollistavat asiantuntijoiden kohtaamisen ja toistensa asiantuntemuksesta oppimisen.

 

Keskeistä on kipinä

 

”Innomanilla kohtaavat erilaiset asiantuntijat: humanistit, teknokraatit ja bisnesosaajat. Yhteistyössä asiakkaidemme ja verkostojemme kanssa syntyy innostusta, huimia ideoita ja tervejärkisiä tuloksia. Tuottavuutta ja uutta liiketoimintaa.” sanotaan Innomanin nettisivuilla.

 

© Innoman / Osmo Lassila

Samaa kiteyttää strategiapäivä. Halutaan lisää kipinöitä, jotka syntyvät, kun asiantuntijat kurottavat mukavuusalueiltaan oudoille vesille, laajentavat näkemyksiään, kasvattavat omaa ja toistensa osaamista. Kaikesta tästä sekoituksesta syntyy uusia oivalluksia ja mahdollisuuksia, joihin halutaan tarttua.

Vasta-aloittaneet innomanilaiset saivat esimakua kipinöistä ruokailun aikana. Uudet ja eri puolilla Suomea työskentelevät asiantuntijat kävivät silmiä avaavia keskusteluja ja löysivät itseäänkin yllättäviä näkökulmia, kun kuulivat muiden osaamisalueiden uusista kehityssuunnista ja mahdollisuuksista.

Juttelin roboteista Henkan kanssa, ja se oli mielestäni ihan skifiä. On loistavaa, että meillä on tällaista osaamista! työn asiantuntija Joni toteaa keskusteltuaan robotiikan ja tekoälyn mahdollisuuksiin perehtyneen Henkan kanssa.

Robottien merkitys työelämän muutoksessa -kipinä taisi jo jäädä kytemään. Muiden kipinöiden sekaan.