Kun aika on

Muistan lukeneeni vuosia sitten artikkelin, jossa näyttelijä kertoi uransa alkuvaiheessa saamastaan palautteesta. Kyseinen näyttelijä oli epäröinyt roolihahmonsa sisäistämisen kanssa, ilmaisu ei ollut kohdillaan ja jokin pani vastaan. Tuolloin ohjaaja oli lohduttanut epätoivoista näyttelijää sanomalla ”Se tulee sitten, kun on sen aika. Sinä oivallat sen, se vaatii vain aikaa, harjoitusta ja kypsymistä.” Ja niinhän siinä sitten kävi että, näyttelijä toteutti rooliaan erinomaisesti.

Muutosta täytyy tehdä

Suunnittelupöydällä muutosprojektien ja niihin liittyvien tekemisten aikatauluttaminen on sujuvaa. Haasteita ei ilmene silloin, kun tiedämme, montako työtuntia vaiheet vaativat, ja mukana ovat osaavat tekijät. Helppoahan se todellakin on silloin, kun näillä henkilöillä ei ole muita vastuita ja tehtäviä. Projektin eteneminen saattaa kuitenkin hankaloitua testaus- ja käyttöönottovaiheessa, kun pitää opetella uutta ja tehdä päivittäin myös perustyönkuvaan liittyvät tehtävät. Muutosvastarinta nostaa päätään ja projekti on jumissa. Perustehtäviä hoidetaan vanhalla mallilla, koska se on tuttua ja nopeaa.

Muutos on luopumista

Muutoksessa ihminen luopuu jostakin vanhasta ja tutusta. Se on vaikeaa, sillä vaikka tahtoisimmekin lisää jotakin uutta, emme välttämättä jaksa ponnistella sen eteen. Tai emme osaa tai tiedä, miten tulisi edetä. Työyhteisössä onkin tärkeää pohtia jo muutosta suunniteltaessa, mistä tekemisistä ja asioista luovutaan tai mitkä jätetään vähemmälle huomiolle. Näiden seikkojen perusteellinen läpikäynti ja ulottaminen jokaisen työntekijän rooliin on tärkeää. Priorisointia helpottaa se, että kaikille on selvää, mitä muutoksella tavoitellaan ja mitä hyötyä siitä on organisaatiolle, asiakkaille ja jokaiselle työntekijälle. Kun se, mitä saadaan tilalle, on selkeää, tulee luopumisestakin helpompaa.

Muutos vaatii johtamista ja tukea

Ilman tavoitteita, seurantaa ja vuorovaikutusta mitään ei tapahdu. Jopa sen esimiehen, jolla on asiantunteva ammattilaisten tiimi, johon hän luottaa, täytyy ohjata ja muistuttaa henkilöitä uusista toimintatavoista. Kellään ei saisi olla erityisoikeutta toimia sovitusta poiketen. Toimiaksemme tehokkaasti yhdessä me tarvitsemme jonkun, joka varmistaa, että kaikki pelaavat samassa joukkueessa yhteisillä pelisäännöillä. Pelisäännöt luovat turvaa ja luottamusta jokapäiväiseen tekemiseen, ja niitä noudattamalla tavoitteet on mahdollista saavuttaa.

Muutos vie aikaa

Vaikka monet asiat tapahtuvat nykyään hyvin nopeasti, poisoppiminen ja uuden opettelu sen sijaan vaatii aikaa, toistoa ja jatkuvaa hereillä oloa. Muutoksesta puhuminen ja siihen liittyvä vuorovaikutus tulisi aloittaa nyt. Keskustelua kannattaa avata monelta suunnalta unohtamatta organisaation sidosryhmiä. Kannattaa varautua mielenkiintoisiin näkökulmiin, hiljalleen heräävään kiinnostukseen ja innostukseen.

Tsemppiä ja rohkeutta kohtaamisiin!

Haluatko kehittää liiketoimintaasi? Varaa tunnin veloitukseton asiantuntija-arvio, saat keskeiset kehityssuositukset, joita voit käyttää kehitystyön pohjana

Varaa ilmainen asiantuntija-arvio

Kirjoittaja

Sari Lehtoaro

Lue kirjoittajan muita tekstejä