Liiketoimintamallit ja innovaatiotoiminta

Miten liiketoimintamallit ja niiden innovointi on kehittynyt viimeisen 20v. aikana? Mikä on liiketoimintamalli? Miten innovoin liiketoimintamallia?

1. Vuonna 2000

Vuonna 2000 elettiin globaalia ICT-kuplan aikaa. Helsingin kaduilla oli pitkät jonot, kun ihmiset jonottivat pienten startup-yritysten osakkeita. Yritykset olivat siis listautumassa pörssiin. Maailman kuulu innovaatiotutkija, professori ja konsultti, Gary Hamel julkaisi tuolloin kirjan ”Vallankumouksen johtaminen”, jossa hän esitti teorian internet-vallankumouksesta. Tuo vallankumous tulisi muuttamaan kaikki vanhat liiketoimintamallit. Tulisi syntymään uusi nettitalous, joka ei noudattaisi enää millään tavalla vanhoja lainalaisuuksia – autot tilattaisiin suoraan netistä asiakkaiden omien suunnitelmien mukaan ja toimitettaisiin kolmessa viikossa suoraan kotiovelle. Innovaatiotoimintaan syntyi käsite ”liiketoimintamalli-innovaatio”. Tärkein innovoinnin kohde tulisi olemaan tarjoaman sijaan liiketoimintamalli.

Mitä tapahtui? Vuonna 2001 ICT-kupla puhkesi. Startupit menettivät arvonsa. Yrittäjiä haastettiin oikeuteen sisäpiirisäännösten rikkomisesta. Lamborghineja ostaneet ja niitä televisiostudioissa esitelleet yrittäjät menettivät omaisuutensa. Gary Hamel julkaisi seuraavan kirjansa, jonka nimi oli ”Mitä tapahtui?”

2. Vuonna 2006

Vuonna 2006 olin Tekesin seminaarissa kuuntelemassa Nokian dream-tiimin kuulunutta ex. professori Yrjö Neuvoa. Hän esitti innovaation määritelmän seuraavasti: Innovaatio = Teknologia + Liiketoimintamalli. Hän oli oivaltanut, että aina tarvitaan liiketoimintamalli. Hän oli myös oivaltanut sen, että yhä useammin innovaatiotoiminta kohdistuu teknologian sijaan nimenomaan liiketoimintamalliin.

Mitä tapahtui? Nokia teki historiansa parhaan tuloksen v.2007. Tuona samana vuonna julkistettiin iPhone. Siitä alkoi Nokian alamäki. iPhonen liiketoimintamalli voitti.

3. Vuonna 2013

Vuonna 2013 St.Gallenin yliopiston professori Oliver Gassmann julkisti maailmanmaineeseen nousseen tutkimuksensa ”Liiketoimintamallinavigaattori”. Hän analysoi tutkimusryhmänsä kanssa 25 vuoden ajalta 250 eri yritystapausta ja luokitteli näiden yritysten liiketoimintamallit 55 eri tavalla. Hän mallinsi prosessin, jolla uusia liiketoimintamalleja voi kehittää hyödyntäen kaikkea sitä ymmärrystä, mikä meille on niistä kertynyt viimeisen 25 vuoden aikana.

Mitä tapahtui? Liiketoimintamallien innovointiin liittyvä keskustelu saavutti tietyn kypsyyspisteen. Hamelin arvo on siinä, että hän toi liiketoimintamallit innovaatiotoiminnan piiriin ja esitti vision mitä digitalisaatio tulee mahdollistamaan. Nyt, 20 vuotta hänen ennustuksensa jälkeen, näemme sen toteutuvan. Globaalit digialustat todella muuttavat liiketoimintamalleja – tiedosta on tullut kauppatavaraa.

4. Mikä on liiketoimintamalli?

Liiketoimintamalliin liittyy kolme käsitettä: arvolupaus, arvon tuotto ja arvon luonti.

  • Arvolupaus on lupaus asiakkaalle ja käyttäjälle. Tämän arvon me sinulle tuotamme.
  • Arvon tuotto sisältää kaikki ne toiminnot, joilla varmistamme, että teemme itse kannattavaa liiketoimintaa: Keitä ovat asiakkaat? Mitkä ovat jakelukanavat? Millainen on asiakassuhteemme? Millaisia vaikutuksia ja kokemuksia saamme aikaan itsellemme? Mikä on oman liiketoimintamme kannattavuus? Mikä on tarjoamamme eri osien kannattavuus? Miten hinnoittelemme tarjoamamme?
  • Arvon luonti sisältää kaikki ne toiminnot, joilla tuotamme lupaamamme arvon: Mitä ovat ydinresurssimme? Mitä on ydintoimintomme ja prosessimme? Millainen on kulurakenteemme?

5. Liiketoimintamallin innovointiohje

  • Mieti liiketoimintamallia kokonaisuutena: kohdistanko innovoinnin koko liiketoimintamallin dynamiikan kehittämiseen?
  • Mieti liiketoimintamallin osia: kohdistanko innovoinnin jonkin detaljin kehittämiseen?
Liiketoimintamallin osa-alueet. Muokattu Osterwalderin Business Model Canvasin pohjalta

 

Kaipaatko tukea ja apua liiketoimintamallin toteuttamiseen? Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon

Varaa ilmainen konsultaatio

Kirjoittaja

Pekka Berg

hallituksen puheenjohtaja

Lue kirjoittajan muita tekstejä