Mustasukkainen ratkaisutoimittaja

Sadas ERP-projekti käynnistynyt, joten aika paljon on tullut nähtyä. Ei uskoisi, että nykyaikana törmää ratkaisuihin ja ratkaisutoimittajiin, jotka mustasukkaisesti varjelevat omaa tuotettaan.

Tarve määrittää tietojärjestelmät

Liiketoimintaa kehitettäessä nousee usein esille tarve kehittää prosesseja ja toimintatapoja, joilla uudistettua strategiaa lähdetään toteuttamaan.

Prosessien ohjaamisen tueksi etsimme ratkaisuja, jotka yhtäältä ovat nykyaikaisia ja toisaalta kustannustehokkaita. Läheskään kaikissa tilanteissa yksi toimittaja tai yksi tietojärjestelmäratkaisu ei tarjoa riittäviä tehoja tai mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiselle.

Ohjelmistot eivät määritä yrityksen tarvetta

Yllättäen törmäsimme asiakkaan kanssa tilanteeseen, jossa ratkaisutoimittaja ilmoitti, ettei ole mahdollista yhdistää ulkopuolisia ohjelmistoja toimittajan kehittämään toiminnanohjausjärjestelmään. Ratkaisutoimittaja kertoi vuosia kehittäneensä ainutlaatuisia ohjelmistoja kattamaan lähes kaikki asiakkaan tarpeet ja toiveet. Siis mitä? Ratkaisutoimittajalla on kristallipallo, jolla hän näkee ratkaisut lähes kaikkiin asiakkaan tarpeisiin?

Oikea ratkaisu antaa kilpailuetua

Tietysti kaikki pyrkivät tekemään parhaansa rakentamalla hyviä ohjelmistoja. Mutta kun lähdemme tarkastelemaan liiketoiminnan kehittämistä tavoitteiden näkökulmasta, ei yksi ohjelma välttämättä tue riittävästi kehittämisen tarpeita. Yrityksen ei kannata tyytyä vanhaan, jopa hankalasti käytettävään järjestelmään, jos ratkaisusta ei saa merkittävää kilpailuetua.

Joustavuus on asenne

Poteroihin kaivautuminen harvemmin edistää liiketoimintaa. Saattaahan se hetken lämmittää, kun asiakas on sidottu vanhaan järjestelmään, mutta se ei ole kovinkaan pitkäjänteistä toimintaa. Toivonkin, että järjestelmäkehittäjät katsoisivat maailmaa avoimesti. Mikäli oman ratkaisun vahvuudet eivät kohtaa asiakkaan tarpeita, annetaan mahdollisuus integraatioihin muiden ohjelmistojen kanssa.

 

Autamme mielellämme yrityksiä, jotka ovat törmänneet mustasukkaisen ratkaisutoimittajan muuriin. Autamme mielellämme myös ratkaisutoimittajia kehittämään ja uudistamaan strategioitaan.

Varaa ilmainen konsultaatio

 

Kirjoittaja

Mika Ropponen

asiantuntija, prosessit ja tietojärjestelmäprojektit

Lue kirjoittajan muita tekstejä