Yrittäjänpäivä

Suomessa vietettiin yrittäjänpäivää syksyllä. Tunnen paljon yrittäjiä. Pienyrittäjiä, perheyrittäjiä, mies ja salkku -tyyppisiä, kaikenlaisia.

 

Millainen on yrittäjä?

 

Hän on sellainen, joka tekee pitkää päivää. Raapii pienen palkan omasta selkärangastaan. Kertoo, että raskaat työt vaativat raskaat huvit. Tekee itse, koska oma työ on niin spesiaalia ja muut eivät sitä osaa.

Inhoaa työehtosopimuksia, koska paikallisesti asiat aina on sovittu ja ei liittoja tarvitse mihinkään. Halveksuu sairaslomia.

Yrittäjä ei ole omistaja eikä johtaja, vaan yrittäjä. Tekee asioita niin kuin ennenkin, koska haluaa pitää yllä illuusiota, että maailma ei muutu, ja koska maailma ei muutu, niin minua tarvitaan edelleenkin.

Sellainen on yrittäjä. Liian monesti.

 

Yrittäjä tekee pitkää päivää, koska tekee asioita tyhmästi. Hän ei ole pysähtynyt pohtimaan, miten työtä voisi tehdä järkevämmin ja miten työn prosesseja tulisi kehittää, jotta aikaa jäisi muuhunkin.

Hän tekee pitkää päivää, koska on ahkera, mutta tyhmä. Hän raapii palkan omasta selkärangastaan, koska ei ymmärrä, että moni osaisi työn paremmin ja tehokkaammin ja hän voisi keskittyä kehittämiseen ja lisämyymiseen.

On epärationaalista väittää, että raskaat työt vaativat raskaat huvit. Se tarkoittaa oikeasti, että tyhmästi tehty työ johtaa tyhmiin huveihin.

Kenenkään työ ei ole niin spesiaalia, etteikö sitä voisi kouluttaa ja opastaa. Maailmassa melkein kaikki työt ja erityisesti yrittäjien työt ovat itse asiassa melko yksinkertaisia.

Yrittäjä inhoaa työehtosopimuksia, koska ei jaksa lukea niitä eikä ymmärrä niitä. Vaikka ne ovat oikeasti erittäin järkeviä ja helposti omaksuttavia. Mutta asenne estää.

Sairaslomaa hän halveksuu, koska tekee itse töitä puolikuntoisena ja sen takia joutuu tekemään 200 % työaikaa vaikka saa siitä vain 80 % tuotoksen.

Omistaja osaisi asettaa tavoitteita ja johtaja taas pohtia operaatiot järkevästi. Yrittäjä se vaan painaa menemään. Mistään tavoitteista ja suunnittelusta välittämättä. Ja ihannoi sitä itsekin.

Koska hänellä on talvisodan henki, hän luulee olevansa Antti Rokka, hän uhriutuu, hän kantaa koko Suomea harteillaan.

Siksi meidän pitää rakastaa yrittäjää.

Meidän kaikkien asiantuntijoiden tehtävä on auttaa yrittäjää osaamaan, jaksamaan, luottamaan, kehittämään, suunnittelemaan, rakastamaan, jakamaan, omistamaan, viemään, tuomaan ja katsomaan maailmaa uusin silmin.

 

Minä rakastan yrittäjää.