Kaupallistammeko innovaatioita?

Mikä ero on idealla ja innovaatiolla – ja onko erolla mitään merkitystä?

”Innovaatioiden kaupallistaminen”

Rinteen hallituksen hallitusohjelmaan nojaavassa valtion talousarvioesityksessä 2020 on kohta: ”Tieteen taso, vaikuttavuus ja innovaatioiden kaupallistettavuus paranevat”. Mikä tässä lauseessa häiritsee innovaatioasiantuntijaa? Se, että sanat idea ja innovaatio sekoitetaan ja sen seurauksena Rinteen hallituksen sanoma hämärtyy. Innovaatioiden kaupallistaminen on teoreettisesti ajatuksena väärin. Innovaatio on jo kaupallistettu idea tai keksintö. Eli lause tarkoittaa, että meidän tulisi kaupallistaa jo kaupallistettu.

Mitä uusi hallitus tarkoittaa, minkä viestin he haluavat antaa ja minkä vaikutuksen tehdä? Mitä hallitus haluaa erityisesti painottaa?

”Tarkoittaako hallitus ideoiden kaupallistamisen tärkeyttä?”

Tarkoittaako hallitus ideoiden kaupallistamisen tärkeyttä? Siis täysin uusien ideoiden, tutkimuksen ja tieteen pohjalta syntyvien tavaroiden, palveluiden ja liiketoimintamallien kaupallistamista. Vai tarkoittaako hallitus jo markkinoilla olevien prototyyppien tai jo osittain kaupallistetun tarjoaman tehokkaampaa kaupallistamista ja liiketoimintapotentiaalin hyödyntämistä?

”Tulkinnasta riippuen tarvittavat toimenpiteet ”innovaatioiden kaupallistamiseen” ovat täysin erilaiset”

Tulkinnasta riippuen tarvittavat toimenpiteet ”innovaatioiden kaupallistamiseen” ovat täysin erilaiset. Ensin mainittu tulkinta korostaa panostusta tutkimuksen ja tieteen rajapinnoilla tapahtuvaan toimintaan julkisten rahoittajien, yritysten ja riskirahoittajien kanssa. Eli siis rahoitusta yliopistoille ja korkeakouluille. Jälkimmäinen tulkinta korostaa panostamista jo toimiviin yrityksiin, joilla on uusia juuri kaupallistettuja tuotteita, mutta jotka tarvitsevat esimerkiksi panostusta vientiin ja kansainvälistymiseen.

”Saamme vastauksen syyskuun puolivälissä”

Jään mielenkiinnolla odottamaan millaisiin konkreettisiin panostuksiin asian suhteen hallitus päätyy. Edessä on mielenkiintoinen kuukausi budjettiriihen uutisointia seuratessa. Vastauksia näihin kysymyksiin lienee odotettavissa syyskuun puoliväliin mennessä.

Valtiovarainministeriön ehdotus vuoden 2020 talousarvioksi

 

Haluatko kehittää innovaatiotoimintaasi? Varaa tunnin veloitukseton asiantuntija-arvio:

Varaa ilmainen asiantuntija-arvio

Kirjoittaja

Pekka Berg

hallituksen puheenjohtaja

Lue kirjoittajan muita tekstejä