IVAeris Oy – Tieto vähentää tuskaa

IVAeris Oy

IVAeris hoitaa kaikki ilmanvaihtoon liittyvät asennus- ja puhdistustyöt, huollot sekä tarkastukset.

Lue lisää palveluista

Toimiala:

Ilmanvaihto, asennus, huolto ja korjaus

Liikevaihto 2020 (17kk):

0,8 M€

Henkilöstön määrä 2021

9

Kehitysprojektilla haetut hyödyt:

suunnitelmallisuus ja työn kannattavuuden parantaminen

Millaista on hypätä työntekijästä oman yrityksen pyörittäjäksi? IVAeris Oy:n yrittäjä Mikael Denut kertoo valaisevan tarinan työtietämyksen riittävyydestä alan yrityksen johtamiseen. Idearikas Mikael oli jo aiemmin edennyt IV-alan yrityksessä harjoittelijasta työnjohtajaksi. Yrittäjänä kuitenkin tulivat eteen uudet haasteet voitettavaksi.

Syyskuun alussa vuonna 2019 päivänvalonsa nähnyt IVAeris Oy sai hyvin tilauksia – sisällöltään vaihtelevia töitä tuli useista eri asiakassegmenteistä. Alihankintana ja yksityishenkilöille tehtäviä ilmanvaihtoon liittyviä huoltoa, korjausta ja asennusta.

Pian toimitusjohtaja Mikael Denut havahtui tekevänsä töitä vain tekemisen takia. Liiketoiminnan kannattavuus, tehokkuus ja työelämän mielekkyys, suunnitelmallisuudesta puhumattakaan, jäivät arjen pyörityksen jalkoihin. Piti pysähtyä.

– Minulla ei ollut mietittynä yrityskonseptia. Suoraan sanottuna, minulla ei ollut aavistustakaan mitä olin tekemässä. Koronakin söi tuoreen yrityksen liikevaihtoa. Tarvitsin ulkopuolista apua ja näkemystä, myöntää Mikael rehellisesti lähtökohtia ja syitä ottaa yhteyttä Innomaniin.

Yliopistomaailmassakin start-up -yrityksiä ohjaava Innomanin Pekka Berg otti IVAeris Oy:n asiat omakseen ja alkoi sparraamaan Mikael Denutia.

Epäilyksestä valoon

Kuten usein yrityksissä, oman kuplan sisällä on vaikea kehittää toimintaa. Tarpeen näkee, mutta oikeaan ratkaisun hakeminen laatikon ulkopuolelta on ylivoimaista.
– Aluksi asenteeni ei ollut valmis vastaanottamaan Pekan näkemyksiä. Halusin konkretiaa. Ajattelin, että näytän Pekalle, ettei tästä ole hyötyä, kertoo Mikael avoimeen tyyliinsä.
– On tietenkin vaikea omaksua hetkessä asioita varsinkin, kun on tekemiseen orientoitunut ja keskustellaan strategioista ja visioista. IVAeris Oy:n toiminta on omistajansa luonteenkin mukaisesti erittäin läpinäkyvää ja rehellistä, joten liiketoiminnassa korjattavat kohdatkin tulivat ajattelutyön tuloksina myönnetyiksi, kertaa Pekka Berg sparrauksen alkuhetkiä.

Aika ja arki tekivät todellakin tehtävänsä. Pekka Bergin sparraus sai Mikaelille konkreettisen olomuodon.
– Pekan jutut jäivät takaraivoon ja asiat alkoivat kirkastumaan. Silmät aukesivat. Aloin tarkkailemaan tekemisiäni: olivatko toimeksiannot kannattavia, kenelle töitä tehdään, muistaa Mikael kehitysworkshopien välissä tapahtuneesta asennemuutoksesta.

Mikael Denut IVAeris Oy ja Pekka Berg Innoman Oy
Mikael Denutin IVAeris Oy (vas.) ja Pekka Bergin Innoman Oy (oik.) puolen vuoden kehitysprojektim käsitti yhteensä yhdeksän workshopia. Kuva:©Innoman/ Linda Lipponen, Lifu

– Strategian tekeminen sisälsi useita pääasioita: mitä IVAeris myy, kenelle myydään, resurssikysymykset, partnerikartoitus ja tulevaisuuden markkina-analyysi. Resurssien osalta yksi isoimmista kysymyksistä oli henkilökohtainen ajankäyttö. Pidimme puolen vuoden periodilla yhdeksän workshopia, ja askel kerrallaan suunnitelmallisuus ja liiketoiminnan kehitys saivat pohjan. Parhaaseen tulokseen johtavat kehitysideat priorisoitiin, kertoo Pekka Berg strategiatyötä.

Tehtyjen suunnitelmien ja niiden toteutumisen myötä IVAeris voisi edetä liiketoiminnassaan seuraavaan kehitysvaiheeseen.

– Liiketoimintamalli, arvon tuotto ja liiketoiminnan roadmap olisivat muun muassa seuraavien kehityshankkeiden looginen sisältö, näkee Innomanin Pekka Berg asiakkaansa kehityspolun.

Paniikista määrätietoiseksi toiminnaksi

Usein kriisi yrityksessä on uuden paremman alku tai pahimmassa tapauksessa valojen sammuminen lopullisesti. IVAeris OY:n Mikael Denut myöntää paniikin läsnäolon, kun palkkaa ei voinut maksaa itselleen, työmäärä oli ”hullu”, mutta työ oli heikosti kannattavaa.

IVAeris OY:ssä yrityksen kulminaatiopisteestä lähdettiin oikeaan suuntaan. Innomanin ja Pekan sparrauksen sekä koronan jälkeen kuukausittainen liikevaihto on tuplaantunut, mutta rahaakin tärkeämpää on kannattavan kehityksen mahdollistuminen.

– Pekalta sain rohkeuden kohdistaa työtäni. Nyt pystyn sanomaan ”ei”, jos tarjottavan työn kriteerit osoittavat kannattamattomuutta. Päivittäisestä tekemisestä saatiin hiottua turhia asioita pois. Aiemmin taloudellisten velvoitteiden hoito oli koko ajan vaakalaudalla. Nyt meillä on A-luokitus ja paras maksukyky. Meillä on energiaa kehittää yritystä ja keskittyä työmäärän sijaan laatuun. Mutta tärkeintä on, että tasapaino on korvannut epätoivon, konkretisoi Mikael yrityksen ja henkilökohtaisella tasolla tapahtuneen muutoksen.

– Sanoisin, että Pekan annista on meidän tapauksessani käytetty vain murto-osa, ja mitä enemmän on kokemusta yrittäjyydestä sen enemmän Pekka Bergiltä saa, ajattelee Mikael Denut sparraajansa annista.

– Voin lämpimästi suositella Innomanin palveluita. Ja olkaa Pekkaan yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ennen kuin uhkakuvat toteutuvat, suosittelee IVAeris Oy:n toimitusjohtaja Mikael Denut.

Mutta jatkaa vielä: ”Jos alat yrittäjäksi, sinun on annettava kaikkesi yrityksen menestymiseksi!”

Mikael Denut IVAeris Oy & Pekka Berg Innoman Oy
Mikael Denut koki Pekka Bergin asiantuntemuksen ja annin käänteen tekeväksi hänen yrittäjyydessään. Kuva:©Innoman/ Linda Lipponen, Lifu

Niin, ASENNE

Mikael Denut suoritti aikoinaan kolmea alan ammattitutkintoa samaan aikaan. Jotta usean tutkinnon suorittaminen oli ylipäänsä mahdollista, piti asiasta olla yhteydessä opetusministeriöön. Ennen IV-alaa oli jo mediatekniikan insinöörin paperit taskussa, ja alalta myös työvuosia takana.

Tahto ja asenne kohti parempaa tulevaisuutta on Mikaelilla koko ajan läsnä. Mutta maahanmuuttajana ja maahanmuuttajia palkkaavana yrittäjänä vastassa on aika ajoin kohtuuton asennemuuri.

– Me emme voi muuta kuin tehdä hyvää työtä ja vaalia hyvää mainettamme. Toki olen palkannut suomen kielen opettajan yrityksellemme, jotta henkilöstömme arkipäivä asiakkaan luona onnistuisi. Ilokseni kaikki osallistuvat opetukseen, vaikka se on vapaaehtoista.

– Ja kun olemme asuntojen puhtaan ilman puolesta toimivia, niin samaa linjaa toteutamme myös ulkoilmassa. Yrityksemme käytössä on sähköautot, jatkaa Mikael toiminnoista, joilla työntekijöiden arkipäivää helpotetaan ja yrityksen mainetta vaalitaan.

Mikael puhuu tietenkin itse hyvää suomea, ja ruotsin kielen opinnot ovat käynnissä.

Aika moni voisi ottaa mallia Mikael Denutin asenteesta.

IVAeris Oy:n liiketoiminnan strategiatyöllä:

  • liiketoimintaan suunnitelmallisuutta ja määrätietoisuutta
  • asiakassegmentointi
  • työ kannattavuuden kasvu
  • työn laadun mahdollistaminen
  • arkityön kohdistuminen oikein

Ulkopuolinen asiantuntija näkee asioiden ytimeen.
Tarvitaanko teillä hoksautusta vahvuuksienne muuttamisesta myynnin kehitykseksi?

Varaa ilmainen asiantuntija-arvio

Pekka Berg

hallituksen puheenjohtaja
+358 40 545 5560
pekka.berg@innoman.fi